با گرامیداشت روز جهانی کوهستان، خوشنودیم که ششمین دورۀ دوسالانۀ کوهنوشتهها را برگزار میکنیم. چنانکه در دورههای پیشین جشنواره نیز به آگاهی میرسید، رویکرد این جشنواره، نه برگزاری یک مسابقه، بلکه رقم زدن رویدادی فرهنگی برای دیده شدن دستآوردهای پژوهندگان، صاحبنظران و نویسندگان، در زمینههای مختلف مرتبط با کوهنوردی و محیطزیست کوهستان است.
لازم است با خرسندی و سرور به آگاهی علاقهمندان برسانیم که آثار رسیده به دبیرخانۀ ششمین دورۀ جشنوارۀ کوهنوشتهها حاکی از رشدی کمّی و کیفی در تولید آثار مکتوب در زمینۀ کوهستان و کوهنوردی است. با این وصف ناگفته نگذاریم که تا رسیدن به نقطۀ مطلوب هنوز فاصلهای هست. یعنی همچنان جا دارد ناشران محترم به امر مهم ویراستاری، گرافیک و صفحهآرایی، نوع قلم، جنس کاغذ و اعتبار نوشته، حساسیتی بیش از این که هست در کار آورند. همچنین جا دارد نویسندگان گرانقدر به این نکته عنایت بیشتری داشته باشند که مکتوب کردن سادۀ تجارب، شرطِ کافی تبدیل نوشته به کتاب و مقاله نیست. در عبور از یادداشت فردی، به قالبهای شناختۀ شدۀ «کتاب» و «مقاله» با استانداردهای جهانی، به اصطلاح هزار نکتۀ باریکتر ز مو وجود دارد.
جشنوارۀ کوهنوشتهها امیدوار است با اهتمام هرچه بیشتر کوهنوردان صاحبتجربه و خوشذوق به ارتقاء مهارتهای نویسندگیِ خلاق در زمینۀ «گزارش صعود»، و فراگیری اصول و قواعدِ: گردآوری اطلاعات، فرضیهیابی و یا فرضیهسازی برای عبور از تودۀ دادهها به نظریهپردازی، و سپس مهارتهای پردازش متن و پاراگرافنویسی، و نهایتاً امر مهم ارجاعنویسی، شاهد نوشتههایی با کیفیت هرچه بهتر در قالب مقاله علمی و کتابهایی با ارزش آموزشی، در زمینۀ شناخت کوهستان و ورزش کوهنوردی در سالهای پیشِ رو باشیم.
همچنین جا دارد یادآوری این نکته که همگام با توسعۀ دنیای دیجیتال و فراگیر شدن «فضای مجازی و شبکههای اجتماعی»، هر روزه مطالبی در قالب وبنوشته و پادکست منتشر میشود که تعداد معدودی از آنها به دبیرخانۀ جشنواره رسیده است. برگزارکنندگان ششمین دورۀ جشنواره ضمن اذعان به اهمیت این رسانههای نوپدید امیدوار است با اهتمام تولیدکنندگان محتوای این رسانهها به امور فنی متناسب با این عرصه، شاهد دریافت آثاری فاخر و اثرگذار در این زمینه، در دورههای بعدی جشنواره باشد.
* معیارهای داوری و گزینشِ آثار برتر در ششمین دورۀ جشنوارۀ کوهنوشتهها
اهمیت موضوع و توجه به نیازهای جامعۀ کوهنوردی ایران
انسجام علمی، قوت استدلال، رعایت اصول استناد و ارجاعنویسی
رعایت قواعد نگارش فارسی و ویراستاری
رعایت قواعد اخلاقی و قانونی پژوهش و تألیف و حقوق مؤلف
رعایت قواعد صفحهآرایی و اصول نشر
امتیاز ویژه؛ توجه خاص به محیطزیست کوهستان، پرداختن به فرهنگ جوامع محلی
نتایج داوری ششمین دورۀ جشنواره
۱- کتاب «سنگنوردی البرز» به قلم آقای حسن گرامی؛ به خاطر ثبت و انتشار اطلاعات حرفهای در زمینۀ رشتهای فنی و پرجاذبه در کوهنوردی، یعنی سنگنوردی در طبیعت، جنبۀ آموزشی، عکس مناسب، و برخورداری از اصول فنی چاپ (گرافیک و صفحهآرایی زیبا)، شایسته عنوان کتاب برتر دانسته شد.
۲- کتاب در «جستوجوی آن» به قلم آقای ایمان آذیش؛ در زمینۀ گزارش صعود، به خاطر برخورداری از نگاهی فرهنگی به ورزش حرفهای کوهنوردی و پیوند انسان و طبیعت، و نیز کندکاو در تأثیرات فلسفیِ چالشهای یک صعود تخصصی، و جلوههایی از نویسندگی خلاق، شایستۀ عنوان کتاب برتر دانسته شد.
۳- کتاب «هواشناسی کوهستان» به قلم آقای محسن هاشمنژاد؛ به خاطر پرداختن به یکی از موضوعات مهم و اثرگذار در برگزاری برنامههای کوهنوردی ایمن، و نیز برخورداری از اصول فنی چاپ، شایستۀ تقدیر شناخته شد.
۴- کتاب «از حس برف تا خطر بهمن» به قلم آقای عبدالله اشتری؛ به خاطر توجه به رخداد پرمخاطرۀ منجر به مرگ در کوهنوردی ایران یعنی بهمن، و اهتمام به تجاربِ نو و بومی در مواجهۀ اثربخش با این پدیده، شایستۀ تقدیر دانسته شد.
۵- کتاب «بهمنشناسی» به قلم آقای مجتبی نورمحمدی؛ به خاطر توجه به رخداد پرمخاطرۀ منجر به مرگ در کوهنوردی ایران یعنی بهمن، و اهتمام به گردآوری اطلاعات جامع و روزآمد در این زمینه و آگاهیبخشی اثربخش در مواجهه با این پدیده، شایستۀ تقدیر دانسته شد.
۶- کتاب «دنیای عمودی من» به قلم آقای رامین شجاعی؛ در بخش ترجمه، به خاطر انتخاب اثری ماندگار و مؤثر در معرفی وجوهِ جذاب و پرمخاطرۀ ورزش کوهنوردی، و برخورداری از قلمی روان و نگارشی پرکشش شایستۀ تقدیر دانسته شد.
۷- و اما برگزیدۀ هفتم، مترجمان کتاب «کوهها مقدمۀ کوتاه» خانم سمانه نگاه و آقای نیما فرید مجتهدی، و دیگر همکارانشان؛ هستند که به خاطر اهتمامی پیوسته در تولید آثار مربوط به کوهستان، کارِ گروهی در تولید علمی، و ارسال آثار ارزشمند در دورههای مختلف جشنواره مورد تقدیر ویژه قرار میگیرند.
* بخش نشریهها
اثر برگزیده، مجلۀ «صنوبر» است که به همت خانم مانیا شفاهی؛ با مطالب و مقالاتی ارزشمند و در قالبی مناسب و برخوردار از اصول روزنامهنگاری حرفهای منتشر شده است. بیتردید این مجله نقشی پررنگ در آگاهیبخشی اثربخش در زمینۀ گسترشِ فرهنگِ مطالعه و ترویجِ شناخت طبیعت و دوستی با آن دارد. بدین ترتیب مجلۀ صنوبر با درنظر گرفتن هیأت تحریریه و صاحبان مقالات، شایستۀ تقدیر ویژه دانسته شده است.
* بخش وبنوشتها و تولیدات فضای مجازی
مجموعۀ صفحۀ اینستاگرام و پادکست "همکوله" ؛ به خاطر تلفیق آموزشهای کوهنوردی با آموزههای حفاظت محیط کوهستان شایستۀ تقدیر دانسته شد.
* بخش مقاله
مقالۀ آقای فواد رضاپور و خانم سارا عدالتیان؛ بهخاطر کارِ علمیِ گروهی در زمینۀ شناخت غارها و نکتههای مربوط به حفاظت غار شایستۀ تقدیر دانسته شد.
* هیئت داوران:
عباس محمدی (دبیر جشنواره)، سمیه باقری، حافظ ذبیحاللهی، اردشیر منصوری
* مشاور فنی کوهنوردی:
مهدی محمدشاهی
هیئت امنای بنیاد محمدیفر |
هیئت مدیرۀ انجمن کوهنوردان ایران |
تهران - ۲۰ آذر ۱۴۰۳
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر