شوش و میمند با رای اکثریت اعضاء محوطه باستانی شوش روز 13 تیرماه در سی و نهمین نشست کمیته میراث جهانی که در شهر بن آلمان برگزار می شود به عنوان هجدهمین اثر جمهوری اسلامی ایران در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین و به نقل از پایگاه خبری سازمان میراث فرهنگی؛ محوطه باستانی شوش جزء مهمترین محوطه های تاریخی جهان است که نزدیک به یکصد سال مطالعات باستان شناسی در آن جریان داشته است اما با این حال بخش های بسیاری از این محوطه هنوز مورد بررسی و کاوش قرار نگرفته است.
محوطه باستانی شوش به دلیل اهمیت بسیار زیادی که در تاریخ و تمدن بشری دارد در این اجلاس مورد توجه اعضا و نمایندگان کشورهای جهان قرار گرفت و به ثبت رسید.
با توجه به اینکه یک محوطه باستانی همچون شوش علاوه بر دارا بودن ارزش های جهانی باید از نظر مدیریتی و حفاظتی در سطح استانداردهای جهانی باشد و به همین دلیل از دو سال پیش سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری عزم خود را برای ساماندهی حفاظت و معرفی محوطه شوش جزم کرد تا این اثر تاریخی در جریان ثبت با مانعی مواجه نشود.
در ساعت ده و پانزده دقیقه صبح امروز به وقت محلی آلمان، پرونده شوش در سی و نهمین اجلاس جهانی در شهر بن با حضور احمد جلالی نماینده ایران در یونسکو، افشین حیدری مدیر میراث فرهنگی استان خوزستان، محمدحسین ارسطوزاده و فیروزه سالاری معاون دفتر ثبت جهانی، مطرح شد و با تاکید همه کشورهای عضو و دریافت همه آرا با اقتدار در فهرست میراث جهانی قرار گرفت.
محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی در توضیح روند ثبت جهانی این آثار گفت: پرونده ثبتی محوطه باستانی شوش و منظر فرهنگی میمند در سی و نهمین نشست کمیته میراث جهانی یونسکو مطرح شد و هر دو پرونده با رای اکثریت اعضاء واجد شرایط ثبت در میراث جهانی شناخته شد. نمایندگان تمامی کشورها، شوش را دارای ارزشهای جهانی دانستند و از ثبت این محوطه باستانی بی نظیر حمایت کردند.
معاون میراث فرهنگی ادامه داد: همچنین اعضای حاضر در این نشست پرونده شوش را پرونده ای حرفه ای، کامل و دقیق دانستند و از همکاری جمهوری اسلامی ایران با ایکوموس و یونسکو ابراز رضایت کردند.
وی گفت: در این اجلاس از جمهوری اسلامی ایران به دلیل اقداماتی که طی دو سال گذشته در رابطه با مدیریت و آماده سازی سایت جهانی شوش به انجام رسانده است تقدیر شد و پلان مدیریتی که برای شوش در نظر گرفته شده است مورد تایید اعضا قرار گرفت.
طالبیان با اشاره به اینکه نمایندگان بیش از 12 کشور در حمایت از ثبت جهانی شوش در سی و نهمین کمیته میراث جهانی یونسکو، سخنرانی کردند، ادامه داد: نمایندگان کشورهای آلمان، کلمبیا، قطر، هند، کرواسی، ترکیه، پرو، فیلیپین، فنلاند، الجزایر و چند کشور دیگر در حمایت از ثبت جهانی این اثر تاریخی صحبت کردند.
معاون میراث فرهنگی گفت: در ثبت جهانی پرونده شوش چند نکته مورد توجه و تاکید قرار گرفت، نخست اینکه مسئولین نشست از محتوای این پرونده ابراز رضایت کردند و آنرا کامل و دقیق دانستند، موضوع بعدی مشارکت یونسکو در بحث نحوه حفاظت از سایت جهانی شوش بود و نکته آخر اینکه شوش به عنوان یک سایت جهانی مرکزی می تواند از این پس با سایر مراکز و سایت های جهانی در ارتباط باشد.
منظر فرهنگی میمند در فهرست میراث جهانی ثبت شد
همچنین در ساعت یازده به وقت محلی آلمان شهر بن پرونده میمند در سی و نهمین اجلاس جهانی در شهر بن با حضور احمد جلالی نماینده ایران در یونسکو، محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور، علیرضا رزم حسینی استاندار کرمان، مهناز اشرفی مدیر میمند و فیروزه سالاری معاون دفتر ثبت جهانی، در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
معاون میراث فرهنگی در ادامه از ثبت جهانی منظر فرهنگی میمند در فهرست میراث جهانی خبر داد و افزود: میمند به عنوان اثری که میراث ملموس و ناملموس را در کنار یکدیگر دارد در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
وی ادامه داد: اعضای حاضر در این نشست پرونده منظر فرهنگی میمند را بسیار قابل توجه و ستودنی دانستند و گزارش کامل و جامع جمهوری اسلامی ایران از این منظر فرهنگی بی نظیر را به عنوان الگویی برای سایر کشورها معرفی کردند.
طالبیان ادامه داد: "منظر فرهنگی بودن میمند" برای مسئولین برگزاری جای سوال بود و به همین دلیل دو سال پیش این پرونده به طور کامل رد شده و امسال با تلاش مسئولین سازمان میراث فرهنگی مطرح و به ثبت جهانی رسید. این پرونده با رای اکثریت اعضاء و به عنوان منظر فرهنگی نیمه بیابانی ایران در فهرست میراث جهانی ثبت شد.
معاون میراث فرهنگی افزود: مسئولین برگزاری این نشست توصیه هایی را در رابطه با پرونده منظر فرهنگی میمند مطرح کردند که یکی از مهمترین آنها، توجه به حفظ اصالت و یکپارچگی این اثر فرهنگی و تاریخی بود. منظر فرهنگی میمند به دلیل زنده و پویا بودن این محوطه تاریخی و جاری بودن زندگی در آن، مورد توجه اعضا و نمایندگان کشورها قرار گرفت.
وی اضافه کرد: در رابطه با موضوع پرونده میمند هم نمایندگان حدود 9 کشور سخنرانی داشتند و از ثبت جهانی این اثر تاریخی و فرهنگی حمایت کردند.
طالبیان در پایان از تمامی مسئولین سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مسئولین استانی، ادارات کل میراث فرهنگی استانها و مدیران سایت های تاریخی و فرهنگی در روند ثبت جهانی این آثار تقدیر کرد.
قناتهای تاریخی سال آینده در فهرست میراث جهانی به ثبت میرسد
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: 11 قنات تاریخی کشور نامزدهای اصلی سال آینده کشورمان برای ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو هستند.
مسعود سلطانی فر افزود: کارها و اقدامات کارشناسی اولیه برای ثبت این قنات ها به پایان رسیده است و هم اکنون در مرحله کارشناسی نهایی قرار دارد.
وی با اشاره به نشست امروز کمیته میراث جهانی یونسکو در شهر بن آلمان گفت: در این نشست دو اثر محوطه تاریخی شهر شوش و منظر فرهنگی روستای میمند شهر بابک کرمان به ثبت جهانی رسید.
سلطانی فر با بیان اینکه محوطه تاریخی شهر شوش قدمت 6 تا 7 هزار ساله دارد افزود: حدود 100 سال است که در این محوطه کار باستان شناسی انجام می شود.
رئیس سازمان میراث فرهنگی گفت: محوطه تاریخی شهر شوش به عنوان هجدهمین اثر کشورمان در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است. همچنین امروز منظر فرهنگی روستای میمند نیز به عنوان نوزدهمین اثر ایران در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
وی گفت: پرونده منظر فرهنگی روستای میمند دو سال قبل برای ثبت جهانی به کمیته میراث جهانی یونسکو ارائه شده بود که به علت ناقص بودن پرونده و گزارش ها به ثبت نرسید.
سلطانی فر با بیان اینکه از سال 2007 به بعد هر کشوری می تواند سالانه یک اثر را برای ثبت در یونسکو معرفی کند افزود: تا قبل از ثبت دو اثر یادشده ما در رتبه سیزده در میان کشورهای جهان از نظر ثبت آثار در فهرست میراث جهانی قرار داشتیم.
رئیس سازمان میراث فرهنگی با اشاره به محوطه ها و مکان های تاریخی کشورمان گفت: هم اکنون حدود 39 اثر و مکان تاریخی به عنوان فهرست پیشنهادی و ثبت موقت در یونسکو داریم که با توجه به تکمیل شدن پرونده آنها برای ثبت این آثار اقدام خواهد شد و همچنین 29 اثر را به عنوان نامزدهای ثبت طبیعی داریم.
سلطانی فر افزود: تلاش داریم ثبت های زنجیره ای را افزایش دهیم و برای این موضوع خانه های ایرانی و حمام های ایرانی از نامزدهای ثبت جهانی هستند.
وی گفت: با ثبت زنجیره ای به جای یک خانه یا یک حمام، 10 یا 20 خانه یا حمام معرفی و ثبت جهانی می شود.
سلطانی فر درباره مزیت های ثبت آثار در فهرست میراث جهانی افزود: هنگامی که اثری به عنوان میراث جهانی ثبت می شود، از جهت حفاظت مورد تاکید و حمایت سازمان های بین المللی به ویژه یونسکو قرار می گیرد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی گفت: همچنین ثبت جهانی یک اثر علتی می شود برای تجمع باستان شناسان، پژوهشگران و فرهیختگان در آن مکان تاریخی و همچنین صدها مقاله و کتاب درباره آن اثر تاریخی تالیف می شود.
سلطانی فر افزود: علاوه بر این ها نام آثاری که در فهرست میراث جهانی ثبت شده است در حدود 5 تا 6 هزار سایت گردشگری جهان به عنوان مقاصد اصلی گردشگران ثبت می شود.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر